Hoe pak je een uitdaging zoals duurzaamheid aan?
Dat doen we zoals we gewoon zijn bij PSA | MPET | ATS. We zien het groot, groter en groots. En net om grootse resultaten te krijgen, maken we het heel concreet. Op 4 fronten nemen we deze grootse uitdaging op.
In 2019 bundelden we onze langetermijndoelstellingen in een visienota. Daarin staan concrete acties op 3 terreinen:
- Optimaal energieverbruik en minder luchtemissies.
- Slim omgaan met (drinkbaar) water.
- Afval vermijden en waar mogelijk recycleren.
En de grootste sustainability-factor? Dat zijn onze medewerkers. Word je ook deel van dit verhaal?
- Reduceren van de uitstoot
Zware lasten heffen en verzetten, vraagt zware machines. De uitdaging om heavy duty logistiek te vergroenen is nog groter dan bij pakweg een personenwagen.
Doen we dat in de toekomst door volledige elektrificatie? Of rekenen we ook op (groene) waterstof of biobrandstoffen? Beide pistes onderzoeken we.
- Begin dit jaar testten we een waterstof terminaltrekker op een terminal op rechteroever. Er is ook een onderzoek lopend samen met VIL en UGent rond groene methanol als brandstof.
- We doen ook iets aan de draaiende motoren van de wachtende schepen waarmee ze hun elektriciteit aan boord maken. We willen ze met walstroom een duurzamer alternatief geven via het net aan wal.
- Toekomstmuziek? Nee, de transformatie naar duurzame brandstoffen is bij ons al bezig. Met 15 nieuwe hybride straddle carriers, zorgen we voor een CO2-reductie van 700 ton per jaar. OK, dat is nog maar een kleine stap als je kijkt naar onze absolute CO2-uitstoot. Maar deze hybride aandrijving is een tussenoplossing richting de finale technologiekeuze, mogelijks elektrificatie en semi-automatisering.
- We moderniseren en semi-automatiseren onze Europa Terminal de komende jaren. Een doorgedreven elektrificatie zal onze CO2-uitstoot drastisch verlagen.
- Onze elektriciteit is sinds 2017 al 100% groen. We gebruiken ze voor onze elektrische STS-kranen, vorkheftrucks, kaaiwagens en de leasewagens (die zijn verplicht elektrisch of hybride).
- Op onze verlanglijst staan onze eigen windmolens om onze elektriciteit te voorzien.
- Slim omgaan met (drinkbaar) water
Water uit de kraan is allesbehalve vanzelfsprekend. Zeker niet in de toekomst.
- Op jaarbasis vangen we zo’n 2,5 miljoen liter regenwater op;
- Daarmee reinigen we onze straddle carriers en kleinere haventoestellen. Zo sparen we veel drinkwater uit.
- Als medewerker bieden we je drinkwater in tapkranen aan. Vaarwel plastic flessen.
- Afval vermijden en recycleren
Wat je thuis doet met 3 afvalbakken, is bij ons iets grootser en complexer. Maar ook wij scheiden onze afvalstromen. Wat is herbruikbaar in circulaire toepassingen? En wat in recyclage? We brengen dat in beeld en verbeteren dat steeds verder. Hebben we opbrengsten uit recyclage van bijvoorbeeld oud ijzer? Dan doneren we dat aan goede doelen.
Mensen, meer nog dan machines
We werken niet alleen met grote machines, het zijn onze collega’s die groots zijn. Als je hier werkt, dan krijg je natuurlijk de kans om zelf bij te dragen aan die duurzaamheid. Doe je bijvoorbeeld mee aan ons Sustainability Summercamp? Daar verhogen we onder onze collega’s de awareness rond dit topic. Handig in je eigen leven én in je werk.